HE Morača: Šansa i za EPCG

Bez autora
Sep 29 2011

Ponude na tender za dodjelu koncesija za gradnju hidroelektrana na Morači moguće je dostavljati još sjutra, a u slučaju njegove propasti, šansu da realizuje projekat dobiće Elektroprivreda Crne Gore. Prema Memorandumu o razumijevanju koji su nedavno potpisali predstavnici A2A i Vlada, u slučaju da se tender poništi biće razmotrena mogućnost da EPCG gradi hidroelektrane na Morači. S obzirom da postoji partnerstvo između Vlade i A2A, kroz zajedničko vlasništvo EPCG, strane će analizirati potencijal EPCG da realizuje projekat izgradnje HE na Morači. Sposobnost EPCG da realizuje taj projekat biće potvrđena kroz pripremi Biznis plana za period od naredne do 2014. godine. Za učešće na tenderu za gradnju HE na Morači kvalifikovale su se italijanske kompanije Enel i A2A u konzorcijumu sa Elektroprivredom. Na pretkvalifikacionom tenderu, koji je objavljen u februaru prošle godine, osim tih kompanija, u narednu fazu su prošli i kineska Sinohidro korporejšn /Sinohydro Corporation/ i austrijski Štrabag /Strabag/, ali su odustali od učešća u tom projektu.

HE Morača: Šansa i za EPCGPonude na tender za dodjelu koncesija za gradnju hidroelektrana na Morači moguće je dostavljati još sjutra, a u slučaju njegove propasti, šansu da realizuje projekat dobiće Elektroprivreda Crne Gore.

Prema Memorandumu o razumijevanju koji su nedavno potpisali predstavnici A2A i Vlada, u slučaju da se tender poništi biće razmotrena mogućnost da EPCG gradi hidroelektrane na Morači.

»S obzirom da postoji partnerstvo između Vlade i A2A, kroz zajedničko vlasništvo EPCG, strane će analizirati potencijal EPCG da realizuje projekat izgradnje HE na Morači«, navedeno je u Memorandumu, prenosi Mina.

Sposobnost EPCG da realizuje taj projekat biće potvrđena kroz pripremi Biznis plana za period od naredne do 2014. godine.

Za učešće na tenderu za gradnju HE na Morači kvalifikovale su se italijanske kompanije Enel i A2A u konzorcijumu sa Elektroprivredom. Na pretkvalifikacionom tenderu, koji je objavljen u februaru prošle godine, osim tih kompanija, u narednu fazu su prošli i kineska Sinohidro korporejšn /Sinohydro Corporation/ i austrijski Štrabag /Strabag/, ali su odustali od učešća u tom projektu.

Prema nezvaničnim informacijama, italijanske kompanije neće dostaviti ponudu za gradnju HE na Morači zbog ekonomske krize.

Iz A2A nijesu željeli da daju izjave do završetka tenderske procedure, nakon čega će se, kako je rečeno agenciji Mina-business, javnosti obratiti saopštenjem.

Kvalifikacioni tender za gradnju HE na Morači objavljen je u oktobru prošle godine i rok za dostavljanje ponuda bio je 15. april, ali je produžen na zahtjev italijanskih kompanija kako bi mogle kvalitetno da pripreme ponude.

Sistem HE na Morači obuhvata izgradnju četiri elektrane, koje prosječno godišnje proizvedu 690 gigavata električne energije. Planirana je gradnja HE Andrijevo, Raslovići, Milunovići i Zlatica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik